Magyar drónok

A pilóta nélküli repülőgépek, az úgynevezett drónok a katonai területeken végrehajtott akcióik során váltak ismertté. Ám kevésbé köztudott, hogy katonai feladatokon kívül a polgári életben is számos területen jelentenek segítséget. Hatékonyan felhasználhatók katasztrófavédelmi feladatok ellátásában, vészhelyzetek elhárításában is, de jól alkalmazhatók például eltűnt személyek felkutatásában, vagy különböző vezetékek, hálózatok, települések feltérképezésében.

Bővebben...
Mobil pénztárca – MyWallet Magyarországon

Kétszáz ország 1500 kiállítója vett részt az idén február 25-e és 28-a között Barcelonában megtartott Mobile World Congressen. A rendezvény közel 70 ezer látogatót vonzott.

Bővebben...
Szellemi tulajdonvédelmi évértékelő I.

1. Évértékelő sajtótájékoztatón adott számot a 2012-es esztendő eredményeiről, szellemi tulajdonvédelmi jogszabályi változásairól és a szabadalmi bejelentések hazai és európai alakulásáról az SZTNH három vezetője: Bendzsel Miklós elnök, Hajdú Judit műszaki-, és Dr. Ficsor Mihály jogi elnökhelyettes. Hangképes összeállításunkban több részben idézzük beszámolójuk legfontosabb gondolatait.

Bővebben...
Szellemi tulajdon-védelmi kihívások Budapesten

Magyarország soros EU-elnökségi programjának egyik fontos tudományos állomásaként Budapesten tanácskoztak a világ szellemi tulajdon-védelmi és szabadalmi vezető szakemberei. A Vajdahunyad vár neves vendégei közül hármat, Francis Gurryt, a szellemi tulajdon világszervezetének vezetőjét, David Kappost, az amerikai nemzeti hivatal első emberét és Benoit Battistellit, az európai szervezet elnökét kérdeztük. Most David Kappost hallják.

 

Bővebben...
Mobil pénztárca – MyWallet Magyarországon PDF Nyomtatás E-mail

Kétszáz ország 1500 kiállítója vett részt az idén február 25-e és 28-a között Barcelonában megtartott Mobile World Congressen. A rendezvény közel 70 ezer látogatót vonzott.


A kínai, koreai készülékgyártók funkcionalitásban, dizájnban és mennyiségben egyaránt nagy kínálatot vonultattak fel a 2013-as Mobile World Congressen, míg a hagyományos nyugati gyártók kevesebb újdonságot mutattak be - összegezte Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója a kiállításon szerzett tapasztalatait. A Magyar Telekom anyavállalata, a Deutsche Telekom egyebek közt arról számolt be, hogy megkezdi az új Mozilla operációs rendszerrel működő okostelefon értékesítését.

Bejelentette továbbá azt is, hogy a Lengyelországban tavaly ősszel elindított mobil pénztárca-rendszert (MyWallet) 2013-ban további európai országokban, köztük Magyarországon is be kívánja vezetni.

Christopher Mattheisen úgy vélte, hogy a táblagépek és az LTE-képes készülékek gyártása hamarosan eléri azt a méretgazdaságossági szintet, ami már lehetővé teszi az árak csökkenését, és így az elterjedésüket. (Az LTE/Long Term Evolution egy új, az EDGE- és az UMTS-rendszereket leíró szabványcsaládot kiegészítő új rádiós technológia, modernebb, mint a 3G/HSPA. Az LTE előnyei között említhető a gyorsabb körülfordulási/késleltetési idő, nagyobb a névlegesen elérhető maximális le- és feltöltési sebesség.) Mattheisen szerint az LTE-technológia rövidesen nemcsak a mobil készülékekben fog hasznosulni, hanem alapértelmezett képesség lesz más készülékekben is, például kamerákban vagy akár az autóban. Segíti ezt a trendet az is, hogy a csipgyártók is arra törekednek, hogy ezt a képességet már a készülékek csipjébe beépítsék.

A mobil fizetési rendszerről Pataki Róbert, a Magyar Telekom üzletfejlesztési és innovációs vezérigazgató-helyettese elmondta: bíznak a mobil pénztárca kedvező magyarországi fogadtatásában. A rendszer tesztüzemmódban az idén indul, és a cégvezető arra számít, hogy 2014-15-ben már elterjed.

Magyarországon már nem ismeretlen a mobiltelefonnal való fizetés, például parkolás fizetésére vagy autópálya-matrica vásárlására már ma is sokan használják. Ehhez képest továbblépés lesz, amikor a mobiltelefonba "beköltözik a pénztárca", vagyis a készülékkel tudunk majd fizetni, továbbá a különböző hűségkártyákat, kuponok gyűjtését is képes lesz kezelni a mobiltelefon. A Telekom bank partnereivel azon is dolgozik, hogy a banki rendszerek is képesek legyenek kezelni a mobil fizetéssel indított tranzakciókat.

A Deutsche Telekom a kiállításon bejelentette azt is, hogy innovációs központot indít a lengyelországi Krakkóban, hogy ösztönözze az együttműködést induló vállalkozásokkal. A központ a mentorálási programokon túl lehetőséget nyújt a vállalkozásoknak, hogy hozzáférjenek a Deutsche Telekom ügyfélbázisához és műszaki bevizsgálást végző létesítményeihez. A tervek között szerepel az induló vállalkozások mintegy 30 ezer euróig terjedő féléves finanszírozása. Ez lesz a csoport második, hub:raum márkanév alatt működő központja a berlini mellett, és ez a dél- és közép-európai induló vállalkozásokra összpontosít majd.

A Deutsche Telekom a machine-to-machine (M2M) megoldások - a készülékek közötti kommunikáció - területén is fejleszt, együttműködő partnerei ebben az IBM és az SAP. Például városok részére kínálnak intelligens parkolási rendszereket vagy a forgalmi torlódásokat jelző szisztémákat, de dolgoznak olyan megoldások fejlesztésén is, amelyek a kikötői folyamatokat teszik hatékonyabbá.