Magyar drónok

A pilóta nélküli repülőgépek, az úgynevezett drónok a katonai területeken végrehajtott akcióik során váltak ismertté. Ám kevésbé köztudott, hogy katonai feladatokon kívül a polgári életben is számos területen jelentenek segítséget. Hatékonyan felhasználhatók katasztrófavédelmi feladatok ellátásában, vészhelyzetek elhárításában is, de jól alkalmazhatók például eltűnt személyek felkutatásában, vagy különböző vezetékek, hálózatok, települések feltérképezésében.

Bővebben...
Mobil pénztárca – MyWallet Magyarországon

Kétszáz ország 1500 kiállítója vett részt az idén február 25-e és 28-a között Barcelonában megtartott Mobile World Congressen. A rendezvény közel 70 ezer látogatót vonzott.

Bővebben...
Szellemi tulajdonvédelmi évértékelő I.

1. Évértékelő sajtótájékoztatón adott számot a 2012-es esztendő eredményeiről, szellemi tulajdonvédelmi jogszabályi változásairól és a szabadalmi bejelentések hazai és európai alakulásáról az SZTNH három vezetője: Bendzsel Miklós elnök, Hajdú Judit műszaki-, és Dr. Ficsor Mihály jogi elnökhelyettes. Hangképes összeállításunkban több részben idézzük beszámolójuk legfontosabb gondolatait.

Bővebben...
Szellemi tulajdon-védelmi kihívások Budapesten

Magyarország soros EU-elnökségi programjának egyik fontos tudományos állomásaként Budapesten tanácskoztak a világ szellemi tulajdon-védelmi és szabadalmi vezető szakemberei. A Vajdahunyad vár neves vendégei közül hármat, Francis Gurryt, a szellemi tulajdon világszervezetének vezetőjét, David Kappost, az amerikai nemzeti hivatal első emberét és Benoit Battistellit, az európai szervezet elnökét kérdeztük. Most David Kappost hallják.

 

Bővebben...
Felvidéki Népviseletes Babák Háza PDF Nyomtatás E-mail

2010 májusában a Kultúráért és Turizmusért Társulás Búcson (Búč, Szlovákia) megnyitotta a Népviseletes Babák Házát. A múzeumban mintegy ötven különböző felvidéki népviseletbe öltözött "babacsalád" került kiállításra.

 

A népviseletes babák gyűjteményét – amely már Európa több városában óriási sikert aratott és eddig 231 alkalommal került bemutatásra – Szobiné Kerekes Eszter "álmodta meg". Most a Kerekes család szülőházát Szobiné Kerekes Eszter és testvére, Kerekes András ajánlotta fel múzeumi célra. A legfőbb támogatójuk e babamúzeum kialakításában Csenger Sándor, Búcsról származó budapesti vállalkozó volt, aki a múzeum épületének felújításában a költségek nagy részét vállalta.

A megnyitó ünnepségen több mint háromszáz vendég volt jelen. A fővédnök Bauer Edit Európa Parlamenti képviselő és Csenger Sándor, a Kultúráért és Turizmusért Társulás képviselője vágták át a nemzeti színű szalagot és adták át rendeltetésének az új intézményt.

Szobiné Kerekes Eszter elmondta, a népviseletes babákat több mint tíz éve kezdte gyűjteni, a felvidéki népviseletekbe öltöztetett babák első kiállítását 1998. március 15-én Komáromban rendezték meg. Szobiné Kerekes Eszter hangsúlyozta, hogy az összefogás jelentette a siker alapját, a gyűjtemény utaztatása és most egy erre a célra felújított épületben való elhelyezése sokak támogatásával, együttmunkálkodásával sikerülhetett.