Magyar drónok

A pilóta nélküli repülőgépek, az úgynevezett drónok a katonai területeken végrehajtott akcióik során váltak ismertté. Ám kevésbé köztudott, hogy katonai feladatokon kívül a polgári életben is számos területen jelentenek segítséget. Hatékonyan felhasználhatók katasztrófavédelmi feladatok ellátásában, vészhelyzetek elhárításában is, de jól alkalmazhatók például eltűnt személyek felkutatásában, vagy különböző vezetékek, hálózatok, települések feltérképezésében.

Bővebben...
Mobil pénztárca – MyWallet Magyarországon

Kétszáz ország 1500 kiállítója vett részt az idén február 25-e és 28-a között Barcelonában megtartott Mobile World Congressen. A rendezvény közel 70 ezer látogatót vonzott.

Bővebben...
Szellemi tulajdonvédelmi évértékelő I.

1. Évértékelő sajtótájékoztatón adott számot a 2012-es esztendő eredményeiről, szellemi tulajdonvédelmi jogszabályi változásairól és a szabadalmi bejelentések hazai és európai alakulásáról az SZTNH három vezetője: Bendzsel Miklós elnök, Hajdú Judit műszaki-, és Dr. Ficsor Mihály jogi elnökhelyettes. Hangképes összeállításunkban több részben idézzük beszámolójuk legfontosabb gondolatait.

Bővebben...
Szellemi tulajdon-védelmi kihívások Budapesten

Magyarország soros EU-elnökségi programjának egyik fontos tudományos állomásaként Budapesten tanácskoztak a világ szellemi tulajdon-védelmi és szabadalmi vezető szakemberei. A Vajdahunyad vár neves vendégei közül hármat, Francis Gurryt, a szellemi tulajdon világszervezetének vezetőjét, David Kappost, az amerikai nemzeti hivatal első emberét és Benoit Battistellit, az európai szervezet elnökét kérdeztük. Most David Kappost hallják.

 

Bővebben...
Magyar-Szlovák Globális Geopark PDF Nyomtatás E-mail

A magyar-szlovák határon átnyúló Nógrád-Novohrad Geoparkot 2010 márciusában felvették a a Globális Geopark Hálózatba. 2010. április 14-én A malaysiai Langkawi Geoparkban rendezték meg a 4. Globális Geopark Konferenciát, amelyen a magyar-szlovák Nógrád-Novohrad Geopark képviselői átvehették a nemzetközi elismerést jelképező, a Globális Geopark Hálózat tagságát igazoló dokumentumot.

 

A magyar-szlovák Geopark a világ első, határon átnyúló geoparkja. Az egyedülálló sikert sokéves, szervezett és összehangolt szakmai előkészítő munka előzte meg. A földrajzi-földtani adottságokra épülő, az értékvédelmet, a hagyományőrzést és a térségfejlesztést egyaránt szolgáló, az UNESCO által támogatott geoparki cím elnyerése iránt óriási az érdeklődés: pillanatnyilag 21 ország 66 geoparkja mondhatja magát a nemzetközi cím birtokosának, s további csaknem száz várja a bebocsáttatást a geoparkok világhálózatába. A cím elnyerése szigorú nemzetközi követelmények teljesítéséhez kötött, melyet négyévente felülvizsgálnak.

A Nógrád-Novohrad Geopark értékei közé tartoznak: Pogányvár/Pohnaský hrad (Szlovákia), a Tuzson-Arborétum, a tari Fehérkő-bánya, a szilaspogonyi Kiskő, Szanda vára, a Kishartyáni Kőlyuk-oldal, Baglyaskő, a Tari Feslő-csevice forrás, a Páris-patak völgye, a nógrádszakáli fatörzsbarlangok, Fülek/Fiľakovo városa (Szlovákia), a tari Békesztupa, az Ipoly-völgy és az Ipoly-folyó, Mátraverebély-Szentkút, a béri Nagy-hegy, Ajnácskő/Hajnáčka (Szlovákia), a Csontos-árok, Pécskő, a kazári riolittufa erózió, Sámsonháza, a Vár-hegy déli csúcsának kőfejtője, Hollókő, a somoskői vár/Šomoška (Szlovákia), Szilvás-kő és Bagó-kő, Salgó és Kis-Salgó, az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület, a hollókői vár.