Magyar drónok

A pilóta nélküli repülőgépek, az úgynevezett drónok a katonai területeken végrehajtott akcióik során váltak ismertté. Ám kevésbé köztudott, hogy katonai feladatokon kívül a polgári életben is számos területen jelentenek segítséget. Hatékonyan felhasználhatók katasztrófavédelmi feladatok ellátásában, vészhelyzetek elhárításában is, de jól alkalmazhatók például eltűnt személyek felkutatásában, vagy különböző vezetékek, hálózatok, települések feltérképezésében.

Bővebben...
Mobil pénztárca – MyWallet Magyarországon

Kétszáz ország 1500 kiállítója vett részt az idén február 25-e és 28-a között Barcelonában megtartott Mobile World Congressen. A rendezvény közel 70 ezer látogatót vonzott.

Bővebben...
Szellemi tulajdonvédelmi évértékelő I.

1. Évértékelő sajtótájékoztatón adott számot a 2012-es esztendő eredményeiről, szellemi tulajdonvédelmi jogszabályi változásairól és a szabadalmi bejelentések hazai és európai alakulásáról az SZTNH három vezetője: Bendzsel Miklós elnök, Hajdú Judit műszaki-, és Dr. Ficsor Mihály jogi elnökhelyettes. Hangképes összeállításunkban több részben idézzük beszámolójuk legfontosabb gondolatait.

Bővebben...
Szellemi tulajdon-védelmi kihívások Budapesten

Magyarország soros EU-elnökségi programjának egyik fontos tudományos állomásaként Budapesten tanácskoztak a világ szellemi tulajdon-védelmi és szabadalmi vezető szakemberei. A Vajdahunyad vár neves vendégei közül hármat, Francis Gurryt, a szellemi tulajdon világszervezetének vezetőjét, David Kappost, az amerikai nemzeti hivatal első emberét és Benoit Battistellit, az európai szervezet elnökét kérdeztük. Most David Kappost hallják.

 

Bővebben...
Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem – 50 éve magyar nyelven PDF Nyomtatás E-mail

A nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemen 50 éve folyik magyar nyelven is pedagógusképzés. Ebből az alkalomból a nyitrai Közép-európai Tanulmányok Kara, a Maribori Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke, valamint a Masaryk Egyetem Szlavisztika Intézete ünnepi megemlékezést tartott 2010. április 28-30-án.

A rendezvény célja a tudomány és az oktatás kölcsönhatásának bemutatása volt a társadalom- és a természettudományok terén. Előadások hangzottak el a társadalom- és természettudományok legújabb eredményeiről, ezek megjelenéséről a közoktatásban, a nyelv- és irodalomtudományok legújabb eredményeiről és azok megjelenéséről a közoktatásban, az új pedagógiai módszerekről a közismereti és nevelési tantárgyak alap- és középfokú oktatásában, speciálisan a kétnyelvűségről, a kétnyelvű oktatásról kisebbségi és többségi viszonylatban. Az előadók külön kitértek a kisebbségi kultúrák problematikájára.

A konferencia meghívott előadói: Heller Ágnes filozófus, Kontra Miklós nyelvész és Monok István irodalomtörténész voltak.

A nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem (KFE) Közép-európai Tanulmányok Kara (KETK) jogelődje a kezdetekkor, 1960-ban 212 hallgatóval indította képzéseit. A hallagtók száma folyamatosan nőtt, s ez magával hozta az intézmény bővülését. A nyitrai képzés sikerességét bizonyítja, hogy az elmúlt ötven év során több mint 4000 magyar pedagógus szerzett itt felsőfokú képesítést.

Közép-európai Tanulmányok Karának alapításáról 2003 novemberében döntöttek. Az újonnan alakult karhoz jelenleg öt tanszék, illetve intézet tartozik.

A KETK profiljába a tanárképzésen kívül a közép-európai nemzeti és nemzetiségi kultúrák kutatása is beletartozik. A fakultással egyidős a hungarológia képzés, egy évvel később indult a közép-európai areális kultúra tanulmányi program, 2007-ben pedig megkezdődött a szlovák-magyar tolmács- és fordítóképzés is.

A KETK-nak jelenleg mintegy ezer hallgatója van.