Magyar drónok

A pilóta nélküli repülőgépek, az úgynevezett drónok a katonai területeken végrehajtott akcióik során váltak ismertté. Ám kevésbé köztudott, hogy katonai feladatokon kívül a polgári életben is számos területen jelentenek segítséget. Hatékonyan felhasználhatók katasztrófavédelmi feladatok ellátásában, vészhelyzetek elhárításában is, de jól alkalmazhatók például eltűnt személyek felkutatásában, vagy különböző vezetékek, hálózatok, települések feltérképezésében.

Bővebben...
Mobil pénztárca – MyWallet Magyarországon

Kétszáz ország 1500 kiállítója vett részt az idén február 25-e és 28-a között Barcelonában megtartott Mobile World Congressen. A rendezvény közel 70 ezer látogatót vonzott.

Bővebben...
Szellemi tulajdonvédelmi évértékelő I.

1. Évértékelő sajtótájékoztatón adott számot a 2012-es esztendő eredményeiről, szellemi tulajdonvédelmi jogszabályi változásairól és a szabadalmi bejelentések hazai és európai alakulásáról az SZTNH három vezetője: Bendzsel Miklós elnök, Hajdú Judit műszaki-, és Dr. Ficsor Mihály jogi elnökhelyettes. Hangképes összeállításunkban több részben idézzük beszámolójuk legfontosabb gondolatait.

Bővebben...
Szellemi tulajdon-védelmi kihívások Budapesten

Magyarország soros EU-elnökségi programjának egyik fontos tudományos állomásaként Budapesten tanácskoztak a világ szellemi tulajdon-védelmi és szabadalmi vezető szakemberei. A Vajdahunyad vár neves vendégei közül hármat, Francis Gurryt, a szellemi tulajdon világszervezetének vezetőjét, David Kappost, az amerikai nemzeti hivatal első emberét és Benoit Battistellit, az európai szervezet elnökét kérdeztük. Most David Kappost hallják.

 

Bővebben...
Kárpát-medencei doktoranduszok nemzetközi konferenciája PDF Nyomtatás E-mail

A 2010 májusában a Kárpát-medencében kutató doktorandusz-hallgatók számára szervezett konferencia célja mindenekelőtt az volt, hogy a fiatal kutatók megismerkedhessenek egymás munkájával, és kapcsolatot építsenek egymással, valamint a kutatásukban közreműködő intézmények között.

 

A doktorandusz hallgatók jellemzően tudományterületenként elkülönítve dolgoznak, így kevés idő és lehetőség adódik egymás munkájának megismerésére. A nemzetközi konferencia célja, hogy segítse a doktoranduszok találkozását, egymás munkáinak megismerését. A konferencia nyelve magyar volt, a meghívottak köre a Kárpát-medence környékéről kikerülő és/vagy az ott kutató hallgatókból került ki.

A kétnapos konferencia első napján a Szent István Egyetem doktoranduszai mutatkoztak be agrártudományi témában.

Baka Erzsébet Genetikai eszközrendszer fejlesztése a termoacidofil Thermoplasma acidophilum modellszervezet molekuláris biológiai vizsgálatához, Bakos Katalin Ösztrogén hatású szennyezőanyagok kimutatására alkalmas zebradánió alapú tesztrendszer létrehozása, Balla István Eltérő nitrogén dózisok hatása az őszi búza (Triticum aestivum L.) fehérjetartalmára, Bucsi Tamás Packungsdichte talajtömörödési szabvány vizsgálata talaj-mikromorfológia módszer segítségével, Kaszab Edit: A Pseudomonas aeruginosa környezetbiztonsági vizsgálata antropogén hatás alatt álló közegekben, Kovács Gergő Péter A talajművelés és növénytáplálás hatása a cukorcirok (Sorghum bicolor L. Moench) beltartalmi és fenológiai paramétereire, Krifaton Csilla Mikotoxin-bontó mikróbák screenelése bakteriális biotesztekkel, Pósa Barnabás: az energianád (Miscanthus sinensis) magyarországi termesztésének megalapozása, Staszny Ádám: Pikkely-morfometriai vizsgálatok Zebradánió (Danio rerio) halfajon és Újváry Dóra: Etetési módszer hatása zárttéri vaddisznók agresszív viselkedésére és táplálkozással eltöltött idejére címmel tartott előadást.

A második napon az egyetemen kívüli, meghívott előadók mutatták be a konferencia tematikájával kapcsolatos munkájukat. Környezetvédelem, környezettudomány szekcióban Bakos Károly Livius Hiperspektrális távérzékelési technikák és fejlett térinformatikai technológiák alkalmazása természet- és tájgazdálkodásban, valamint ökológiai célú vizsgálatok során, Czirbus Nóra Az Aggteleki-karsztról származó vörösagyagos rendzina talaj szerves anyagának geokémiai jellemzése Rock Eval pirolízissel, Fazakas Csaba A hagyományos és a digitális eróziós térképezés, Hausner Csaba Richárd A felszíni rétegerózió és a barázdás erózió átmenetét szimuláló modell kalibrálása és paraméterezése, Koncz Annamária Szélerőművek, szélerőmű parkok objektív és szubjektív szempontokból mérlegelhető környezeti hatásai, Kovács Róbert A fluorid halakra gyakorolt hatásának vizsgálata zebradánió (Danio rerio) modellen, Májer András Zsolt A biotrágya piaci értékének meghatározása, Mészáros Erika Az effektív mikroorganizmusok alkalmazási lehetőségei az akvakultúrában, Szalay D. Kornél Környezetbarát lombtrágyák hatásának vizsgálata az őszi búza (Triticum aestivum L.) mennyiségi és minőségi paramétereinek változása függvényében műtrágya nélküli termesztés esetén és Tóth Szilvia A földtudományi értékek felmérésének nehézségei és lehetőségei címmel tartott előadást.

Természettudomány, természetvédelem szekcióban Daniela Boecker Visszagyepesedett szántók növénycönológiai és talajtani vizsgálata, Endrődi Judit Az ember tájalakító tevékenységének ökológiai hatásai egy Balaton-felvidéki település területhasználatának példáján, Gaebele Tibor Halivadék fajegyüttesek élőhely-választását meghatározó tényezők értékelése a Duna Göd környéki szakaszán, Helfrich Tímea A Rheinland-Pfalzi sarjerdők kultúrtörténete, szerepük a természetvédelemben és a helyi turizmusban, Hoffmann Orsolya: Transzgénikus nyúl létrehozása lentivírus alapú transzgenezissel, Kovács Gyöngyi Az ökoturizmus megítélése a magyar lakosság körében, Kurucz Kornélia: Városlakó feketerigók (Turdus merula) fészekalj-predációjának nyomon követése műfészkek segítségével, Pap Katalin Vízimadarak térbeli eloszlását befolyásoló környezeti tényezők vizsgálata a Balatonon, Seress Gábor A szaporodási siker és fióka növekedés különbségei városi és vidéki házi verebeknél, Ujvári Krisztina: Természetvédelem és turizmus a Tisza holtágak tükrében és Weiperth András A halfaunában bekövetkezett változások az Ipoly hazai szakaszán címmel tartott előadást.