Magyar drónok

A pilóta nélküli repülőgépek, az úgynevezett drónok a katonai területeken végrehajtott akcióik során váltak ismertté. Ám kevésbé köztudott, hogy katonai feladatokon kívül a polgári életben is számos területen jelentenek segítséget. Hatékonyan felhasználhatók katasztrófavédelmi feladatok ellátásában, vészhelyzetek elhárításában is, de jól alkalmazhatók például eltűnt személyek felkutatásában, vagy különböző vezetékek, hálózatok, települések feltérképezésében.

Bővebben...
Mobil pénztárca – MyWallet Magyarországon

Kétszáz ország 1500 kiállítója vett részt az idén február 25-e és 28-a között Barcelonában megtartott Mobile World Congressen. A rendezvény közel 70 ezer látogatót vonzott.

Bővebben...
Szellemi tulajdonvédelmi évértékelő I.

1. Évértékelő sajtótájékoztatón adott számot a 2012-es esztendő eredményeiről, szellemi tulajdonvédelmi jogszabályi változásairól és a szabadalmi bejelentések hazai és európai alakulásáról az SZTNH három vezetője: Bendzsel Miklós elnök, Hajdú Judit műszaki-, és Dr. Ficsor Mihály jogi elnökhelyettes. Hangképes összeállításunkban több részben idézzük beszámolójuk legfontosabb gondolatait.

Bővebben...
Szellemi tulajdon-védelmi kihívások Budapesten

Magyarország soros EU-elnökségi programjának egyik fontos tudományos állomásaként Budapesten tanácskoztak a világ szellemi tulajdon-védelmi és szabadalmi vezető szakemberei. A Vajdahunyad vár neves vendégei közül hármat, Francis Gurryt, a szellemi tulajdon világszervezetének vezetőjét, David Kappost, az amerikai nemzeti hivatal első emberét és Benoit Battistellit, az európai szervezet elnökét kérdeztük. Most David Kappost hallják.

 

Bővebben...
A magyar csodamérleg PDF Nyomtatás E-mail

A 2012-es Startup- (azok az informatikai ágazatban frissen induló cégek, melyek egyetlen sikergyanús ötletre szerveződnek és minimális kezdőtőkével rendelkeznek) versenyre hatvanhárman neveztek be. A nyolc döntős közül az első díjat az Optoforce megalkotói nyerték el.


A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Kara Robotikai Laboratóriumának munkatársai egy olyan háromdimenziós mérleget fejlesztettek, amely az erő mértékét, és irányát is meghatározza, és olyan érzékeny, hogy egy tollpihe érintésének hatásait is meg tudja mérni. A versenyen bemutatott szenzor 12 milliméteres prototípusa a fejlesztők szerint tovább miniatürizálható és akár mobiltelefonokba is beépíthető lesz.

A 3D-s mérleget már szabadalom védi. A fejlesztők szerint a 12 milliméter átmérőjű prototípus az élet szinte minden területén haszonnal alkalmazható, gépjárművek kormányában például érzékelné, ha a sofőr keze megcsúszik a volánon, majd automatikusan korrigálná az irányváltást. Okostelefonokban patikamérlegként szolgálhatna.

A háromdimenziós erőmérő szenzor messze megelőzi a piacon jelenleg kapható, hagyományos egydimenziós alapszenzorokat. Gyakorlatilag új kategóriát teremt. A háromdimenziós erőmérésen túl a rendkívüli mérési átfogása teszi egyedülállóvá az érzékelőt, ami képes akár egy tollpihe érintését detektálni, valamint az emberi tapintáshoz hasonlóan akár pulzusmérésre is használható, de emellett egy kalapácsütésnek is ellenáll, sőt még mérni is képes azt!

A háromdimenziós erőmérő ötlete egy Japánban rendezett konferencián fogant meg, ahol egy robotba kellett volna beépíteni ezt a funkciót. A győztes munka kivitelezéséhez az egyetem biztosított támogatást, így a szenzor szabadalma a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tulajdonában van.

A 3D-s szuperszenzor a Kibertér Konferencia zsűrijének fődíját is elnyerte.

A csodamérleg sorozatgyártása bármikor megkezdhető.