Magyar drónok

A pilóta nélküli repülőgépek, az úgynevezett drónok a katonai területeken végrehajtott akcióik során váltak ismertté. Ám kevésbé köztudott, hogy katonai feladatokon kívül a polgári életben is számos területen jelentenek segítséget. Hatékonyan felhasználhatók katasztrófavédelmi feladatok ellátásában, vészhelyzetek elhárításában is, de jól alkalmazhatók például eltűnt személyek felkutatásában, vagy különböző vezetékek, hálózatok, települések feltérképezésében.

Bővebben...
Mobil pénztárca – MyWallet Magyarországon

Kétszáz ország 1500 kiállítója vett részt az idén február 25-e és 28-a között Barcelonában megtartott Mobile World Congressen. A rendezvény közel 70 ezer látogatót vonzott.

Bővebben...
Szellemi tulajdonvédelmi évértékelő I.

1. Évértékelő sajtótájékoztatón adott számot a 2012-es esztendő eredményeiről, szellemi tulajdonvédelmi jogszabályi változásairól és a szabadalmi bejelentések hazai és európai alakulásáról az SZTNH három vezetője: Bendzsel Miklós elnök, Hajdú Judit műszaki-, és Dr. Ficsor Mihály jogi elnökhelyettes. Hangképes összeállításunkban több részben idézzük beszámolójuk legfontosabb gondolatait.

Bővebben...
Szellemi tulajdon-védelmi kihívások Budapesten

Magyarország soros EU-elnökségi programjának egyik fontos tudományos állomásaként Budapesten tanácskoztak a világ szellemi tulajdon-védelmi és szabadalmi vezető szakemberei. A Vajdahunyad vár neves vendégei közül hármat, Francis Gurryt, a szellemi tulajdon világszervezetének vezetőjét, David Kappost, az amerikai nemzeti hivatal első emberét és Benoit Battistellit, az európai szervezet elnökét kérdeztük. Most David Kappost hallják.

 

Bővebben...
Elsősegélynyújtás – mobiltelefonnal PDF Nyomtatás E-mail

Olyan új mobiltelefon-alkalmazást fejlesztett ki az Országos Mentőszolgálat és WEBBeteg.hu egészségügyi portál, amely elsősegélynyújtásban használható kiválóan. Az ingyenesen letölthető alkalmazás magyar nyelvű, átfogó elsősegély-segédlet is egyben.

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Győrfi Pál a sajtótájékoztatón elmondta: 2012 első félévében közel hétezer személyi sérüléssel járó közúti baleset történt, ezek következtében 250 ember vesztette életét. A mentők a legtöbb esetben 10-15 perc alatt érkeznek a helyszínre. Ez kritikus időszak a segítségnyújtás szempontjából, hiszen - Győrfi Pál szavai szerint - hirtelen szívmegállás, légúti elzáródás, vagy erős vérzés esetén az első 3-5 perc meghatározó jelentőségű a túlélés, a gyógyulás szempontjából. Ennek ellenére a mentők tapasztalatai szerint elenyésző azon esetek száma, amikor kiérkezésükig megfelelő elsősegélynyújtásban részesül a beteg – írja a WEBBeteg.hu

A Szinapszis Kft. 2012. augusztusi kutatása szerint baleset esetén minden hatodik ember tud vagy mer egészségügyi segítséget nyújtani a sérülteknek, a bizonytalanság pedig még nagyobb visszatartó erőt jelent, mint az elsősegélynyújtási ismeretek hiánya. A lakosság 80 százaléka vett már részt valamilyen elsősegélynyújtó tanfolyamon, ám baleset esetén az elsősegélynyújtásban aktívan részt vevők aránya felmérések szerint legfeljebb 18 százalék. A közúti balesetet látottak 12 százaléka segítségnyújtás nélkül továbbmenne a helyszínről, a döntő többség (59 százalék) segítséget hívna, de más formában nem tudnak vagy nem mernek segíteni a bajba jutottakon. (Az on-line történt, önkitöltős, kérdőíves kutatás keretében a magyar lakosság elsősegélynyújtással kapcsolatos véleményét, attitűdjét elemezték. Az országos felmérés 1205 felnőtt állampolgár bevonásával készült nem, régió és településtípus alapján. )

Ezért a WEBBeteg.hu egészségportál - az Országos Mentőszolgálattal együttműködve - kifejlesztette az Elsősegély - Mit kell tennem? mobilalkalmazást, amely gyakorlati tanácsokkal segít a mentők megérkezéséig. Az alkalmazás révén elsajátíthatók az elsősegélynyújtási ismeretek is. De az új mobiltelefonos alkalmazás nemcsak balesethez köthető váratlan helyzetben tud segíteni, hatékony eszköz, ha valaki esetében például szívinfarktusra gyanakszunk, vagy közelünkben allergiás rohamot kap valaki, az alkalmazás ugyanis elmondja, mi a teendő", majd közli a tartózkodási helyünkhöz legközelebbi defibrillátort és kórház címét is.

Az elsősegélynyújtó alkalmazás a http://elsosegely.webbeteg.hu internetes címen is elérhető.