Magyar drónok

A pilóta nélküli repülőgépek, az úgynevezett drónok a katonai területeken végrehajtott akcióik során váltak ismertté. Ám kevésbé köztudott, hogy katonai feladatokon kívül a polgári életben is számos területen jelentenek segítséget. Hatékonyan felhasználhatók katasztrófavédelmi feladatok ellátásában, vészhelyzetek elhárításában is, de jól alkalmazhatók például eltűnt személyek felkutatásában, vagy különböző vezetékek, hálózatok, települések feltérképezésében.

Bővebben...
Mobil pénztárca – MyWallet Magyarországon

Kétszáz ország 1500 kiállítója vett részt az idén február 25-e és 28-a között Barcelonában megtartott Mobile World Congressen. A rendezvény közel 70 ezer látogatót vonzott.

Bővebben...
Szellemi tulajdonvédelmi évértékelő I.

1. Évértékelő sajtótájékoztatón adott számot a 2012-es esztendő eredményeiről, szellemi tulajdonvédelmi jogszabályi változásairól és a szabadalmi bejelentések hazai és európai alakulásáról az SZTNH három vezetője: Bendzsel Miklós elnök, Hajdú Judit műszaki-, és Dr. Ficsor Mihály jogi elnökhelyettes. Hangképes összeállításunkban több részben idézzük beszámolójuk legfontosabb gondolatait.

Bővebben...
Szellemi tulajdon-védelmi kihívások Budapesten

Magyarország soros EU-elnökségi programjának egyik fontos tudományos állomásaként Budapesten tanácskoztak a világ szellemi tulajdon-védelmi és szabadalmi vezető szakemberei. A Vajdahunyad vár neves vendégei közül hármat, Francis Gurryt, a szellemi tulajdon világszervezetének vezetőjét, David Kappost, az amerikai nemzeti hivatal első emberét és Benoit Battistellit, az európai szervezet elnökét kérdeztük. Most David Kappost hallják.

 

Bővebben...
Követhető a védett madarak mozgása a neten PDF Nyomtatás E-mail

A kutatók és a nagyközönség számára is elérhetővé vált a műholdas nyomkövetővel ellátott ragadozómadarak és gólyák valós idejű követésére alkalmas webes felület.

A nemzetközi összefogásban megvalósult programban jelenleg négy faj több mint nyolcvan egyedét követhetjük nyomon akár otthoni számítógépünkről a www.satellitetracking.eu oldalon. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kezdeményezését az Európai Unió LIFE Nature természetvédelmi alapja, valamint az Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Programja (HUSK) támogatta és már több hazai és nemzetközi madárvédelmi szervezet is csatlakozott hozzá. Az állatok követésének módszertanában a jelenlegi csúcstechnológiát képviselő rendszer alkalmazása egyedülálló a régióban.

A jeladók olyan különleges, napelemmel működtetett, kisméretű GPS-szel vannak felszerelve, melyek nem gátolják az állatokat mozgásukban, miközben folyamatosan rögzítik és továbbítják tartózkodási helyük adatait. Az apró műszerek felbecsülhetetlen jelentőségű információkat nyújtanak a madarak viselkedéséről, vonulási útvonalaikról és gyakran a rájuk leselkedő veszélyekről is. Az elmúlt években magyar és külföldi kutatók egyre több madár mozgását követhetik nyomon ezzel a technikával.

A fehér gólya (Ciconia ciconia), a kék vércse (Falco vespertinus), a parlagi sas (Aquila heliaca) és a kerecsensólyom (Falco cherrug) emblematikus képviselői a madárvédelemnek, sok esetben azonban még mindig hiányos a tudásunk az életmódjukról. A program segítségével sikerült meghatározni többek közt a kék vércsék afrikai telelőterületét, és a gólyák őszi vonulási útvonalát is. A nagyközönség számára most nyilvánossá tett on-line felületen összesen nyolcvanegy egyed helyzete követhető nyomon, melyek közül húsz madár jeladója jelenleg is aktív. Különleges jelentőségűnek számít a parlagi sasok követése, mivel e ritka madarak közül rengeteg esett emberi pusztítás áldozatául az elmúlt években.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Parlagi sas védelmi LIFE-programjának nem titkolt célja a sasokat érő bűncselekmények, azon belül is elsősorban az illegális mérgezések felderítése, amelyben sajnos hazánk élen jár Európában. A vonulási útvonalak feltérképezése lehetővé teszi számukra, hogy az újonnan felfedezett területeken megelőző természetvédelmi intézkedéseket kezdeményezhessenek a fiatal madarak pusztulásának megakadályozása érdekében. A tavaly jeladóval ellátott kilenc fiatal parlagi sas a 2012-es londoni nyári olimpián aranyérmet nyert magyar sportolók tiszteletére kapta a nevét.