Magyar drónok

A pilóta nélküli repülőgépek, az úgynevezett drónok a katonai területeken végrehajtott akcióik során váltak ismertté. Ám kevésbé köztudott, hogy katonai feladatokon kívül a polgári életben is számos területen jelentenek segítséget. Hatékonyan felhasználhatók katasztrófavédelmi feladatok ellátásában, vészhelyzetek elhárításában is, de jól alkalmazhatók például eltűnt személyek felkutatásában, vagy különböző vezetékek, hálózatok, települések feltérképezésében.

Bővebben...
Mobil pénztárca – MyWallet Magyarországon

Kétszáz ország 1500 kiállítója vett részt az idén február 25-e és 28-a között Barcelonában megtartott Mobile World Congressen. A rendezvény közel 70 ezer látogatót vonzott.

Bővebben...
Szellemi tulajdonvédelmi évértékelő I.

1. Évértékelő sajtótájékoztatón adott számot a 2012-es esztendő eredményeiről, szellemi tulajdonvédelmi jogszabályi változásairól és a szabadalmi bejelentések hazai és európai alakulásáról az SZTNH három vezetője: Bendzsel Miklós elnök, Hajdú Judit műszaki-, és Dr. Ficsor Mihály jogi elnökhelyettes. Hangképes összeállításunkban több részben idézzük beszámolójuk legfontosabb gondolatait.

Bővebben...
Szellemi tulajdon-védelmi kihívások Budapesten

Magyarország soros EU-elnökségi programjának egyik fontos tudományos állomásaként Budapesten tanácskoztak a világ szellemi tulajdon-védelmi és szabadalmi vezető szakemberei. A Vajdahunyad vár neves vendégei közül hármat, Francis Gurryt, a szellemi tulajdon világszervezetének vezetőjét, David Kappost, az amerikai nemzeti hivatal első emberét és Benoit Battistellit, az európai szervezet elnökét kérdeztük. Most David Kappost hallják.

 

Bővebben...
HungaroBots PDF Nyomtatás E-mail

A soproni Széchenyi István Gimnázium hallgatóinak HungaroBots csapata nyerte el a Moonbots világverseny nagydíját. Huszonkét ország száznegyvenhét csapatát előzték meg.

A Hold-kutatással kapcsolatos verseny első fordulójában a résztvevő csapatoknak egy ismeretterjesztő videóesszét kellett elkészíteni a Holdon hagyott berendezések jövőjével kapcsolatban.

Bodnár László, Németh Áron, Sléber Botond, Soós Bálint, Wesely Norbert, illetve csapatkapitányuk a Google Lunar X-Prize-ban résztvevő Puli Space csapatából: Deák Márton videóját nézték meg a legtöbben a versenyző csapatok közül. (A Puli Space az eredeti koncepció szerint egy gömbbe zárt terepjáró (rover) lett volna, amit 2014-re építettek volna meg. A gömb megvédte volna az eszközt a Hold felszínének finom porától, ugyanakkor szabad mozgást biztosított volna neki. Ezt a koncepciót végül egy egyszerűbb terepjáró-modell váltotta fel, amelynek építése 2012 októberére a tesztelés fázisába jutott. A Holdra juttatást kereskedelmi hordozórakétával szándékozik megoldani a csapat.)

A döntő fordulót a nemzetközi zsűri online közvetítés során követhette nyomon. Ekkor a csapatoknak olyan számítógép-vezérelte LEGO-robotot kellett megépíteniük, amely képes egy élethű Holdfelszín-terepasztalon manőverezni és feladatokat végrehajtani minden külső beavatkozás nélkül.

Deák Márton, a csapat kapitánya szerint a rangos nemzetközi versenyben csak a kreativitás döntött. A magyar csapat 1500 munkaórát fektetett bele a projektbe, kezdetben napi 2-3 órát, majd napi 8-9 órát is dolgoztak megfeszített tempóban. A fődíj négynapos hawaii utazás, valamint több NASA-intézmény meglátogatása.

A MoonBots-ot most először nyerte meg európai – ráadásul magyar – csapat.