Magyar drónok

A pilóta nélküli repülőgépek, az úgynevezett drónok a katonai területeken végrehajtott akcióik során váltak ismertté. Ám kevésbé köztudott, hogy katonai feladatokon kívül a polgári életben is számos területen jelentenek segítséget. Hatékonyan felhasználhatók katasztrófavédelmi feladatok ellátásában, vészhelyzetek elhárításában is, de jól alkalmazhatók például eltűnt személyek felkutatásában, vagy különböző vezetékek, hálózatok, települések feltérképezésében.

Bővebben...
Mobil pénztárca – MyWallet Magyarországon

Kétszáz ország 1500 kiállítója vett részt az idén február 25-e és 28-a között Barcelonában megtartott Mobile World Congressen. A rendezvény közel 70 ezer látogatót vonzott.

Bővebben...
Szellemi tulajdonvédelmi évértékelő I.

1. Évértékelő sajtótájékoztatón adott számot a 2012-es esztendő eredményeiről, szellemi tulajdonvédelmi jogszabályi változásairól és a szabadalmi bejelentések hazai és európai alakulásáról az SZTNH három vezetője: Bendzsel Miklós elnök, Hajdú Judit műszaki-, és Dr. Ficsor Mihály jogi elnökhelyettes. Hangképes összeállításunkban több részben idézzük beszámolójuk legfontosabb gondolatait.

Bővebben...
Szellemi tulajdon-védelmi kihívások Budapesten

Magyarország soros EU-elnökségi programjának egyik fontos tudományos állomásaként Budapesten tanácskoztak a világ szellemi tulajdon-védelmi és szabadalmi vezető szakemberei. A Vajdahunyad vár neves vendégei közül hármat, Francis Gurryt, a szellemi tulajdon világszervezetének vezetőjét, David Kappost, az amerikai nemzeti hivatal első emberét és Benoit Battistellit, az európai szervezet elnökét kérdeztük. Most David Kappost hallják.

 

Bővebben...
QR-kód és 3D magyar postai bélyegeken PDF Nyomtatás E-mail

A zenetörténet két nagy alakja, Richard Wagner és Giuseppe Verdi zeneszerzők születésének 200. évfordulója alkalmából "hangos" postabélyeget hoz forgalomba a Magyar Posta 2013 márciusában.

Magyar postabélyegen most először jelenik meg az úgynevezett QR-kód. A kód és egy okostelefon segítségével a Magyar Állami Operaház honlapján található, Richard Wagner és Giuseppe Verdi zeneszerzők születésének bicentenáriumi, hangzó és olvasható információit érhetik el a bélyeg- és zenerajongók.

A négycímletű bélyegkisíveket Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész tervezte. A 165 forint és 325 forint névértékű ívek egyenként 50 ezer példányban készülnek az Állami Nyomdában.

Richard Wagnerre és Giuseppe Verdire, illetve egy-egy alkotásukra legutóbb negyvenhat éve, 1967-ben az Operák-bélyegsorozatban megjelent bélyegekkel emlékezett a magyar posta. Akkor a nyolccímletű sorozat 1 forintos bélyegén a Don Carlost, az 1,70 forintos bélyegen pedig a Tannhäusert örökítette meg Gál Ferenc és Kékesi László grafikusművész.

A QR-kód kétdimenziós pontkód, amit a japán Denso-Wave cég fejlesztett ki 1994-ben. Nevét az angol Quick Response (gyors válasz) rövidítéséből kapta, egyszerre utalva a gyors visszafejtési sebességre, és a felhasználó által igényelt gyors reakcióra. A QR-kód nyílt szabvány, a specifikációi nyilvánosak, de a tulajdonosi jogokat a Denso Wave továbbra is fenntartja.

A pontkóddal ellátott bélyeg ugyan nem számít világújdonságnak, 2011 novemberében Horvátország már bevezetett ilyen típusokat, ám azok nem a kultúra terjesztését szolgálják, hanem szállítással kapcsolatos információkat hordoznak. Ha leolvassuk a kézhez kapott küldemény bélyegén lévő QR-kódot, visszakövethetjük a csomag útját, az érintett pontokat, vagy ellenőrizhetjük a szállítási időt ezen pontok között. A Magyar Posta bélyege azonban kulturális, hangzó információkat tartalmaz.

2013-ban nem ez a Magyar Posta egyetlen újítása. Elsőként hoznak létre olyan háromdimenziós bélyeget, amelyek háromdimenziós szemüveggel életre kelnek, mélységükben is láthatók lesznek. A különleges kibocsátás a magyar múzeumok kincseit bemutató sorozat részeként a Fertőrákosi Kalcitkristály Múzeum, illetve a Zsámbéki Lámpamúzeum gyűjteményének jeles darabjait mutatja be.