Magyar drónok

A pilóta nélküli repülőgépek, az úgynevezett drónok a katonai területeken végrehajtott akcióik során váltak ismertté. Ám kevésbé köztudott, hogy katonai feladatokon kívül a polgári életben is számos területen jelentenek segítséget. Hatékonyan felhasználhatók katasztrófavédelmi feladatok ellátásában, vészhelyzetek elhárításában is, de jól alkalmazhatók például eltűnt személyek felkutatásában, vagy különböző vezetékek, hálózatok, települések feltérképezésében.

Bővebben...
Mobil pénztárca – MyWallet Magyarországon

Kétszáz ország 1500 kiállítója vett részt az idén február 25-e és 28-a között Barcelonában megtartott Mobile World Congressen. A rendezvény közel 70 ezer látogatót vonzott.

Bővebben...
Szellemi tulajdonvédelmi évértékelő I.

1. Évértékelő sajtótájékoztatón adott számot a 2012-es esztendő eredményeiről, szellemi tulajdonvédelmi jogszabályi változásairól és a szabadalmi bejelentések hazai és európai alakulásáról az SZTNH három vezetője: Bendzsel Miklós elnök, Hajdú Judit műszaki-, és Dr. Ficsor Mihály jogi elnökhelyettes. Hangképes összeállításunkban több részben idézzük beszámolójuk legfontosabb gondolatait.

Bővebben...
Szellemi tulajdon-védelmi kihívások Budapesten

Magyarország soros EU-elnökségi programjának egyik fontos tudományos állomásaként Budapesten tanácskoztak a világ szellemi tulajdon-védelmi és szabadalmi vezető szakemberei. A Vajdahunyad vár neves vendégei közül hármat, Francis Gurryt, a szellemi tulajdon világszervezetének vezetőjét, David Kappost, az amerikai nemzeti hivatal első emberét és Benoit Battistellit, az európai szervezet elnökét kérdeztük. Most David Kappost hallják.

 

Bővebben...
Szimulált vihar PDF Nyomtatás E-mail

Szimulált viharral tesztelt egy új – gyorsabb és hatékonyabb beavatkozást segítő –, ultrarövidtávú időjárási előrejelzéseket továbbító számítógépes programot, az úgynevezett INCA- (Integrated Nowcasting Comprehensive Analysis-) rendszert a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A meteorológusok számára komoly kihívást jelent annak előrejelzése, hogy egy kisebb területen, pár négyzetkilométeren, vagyis például egy város környékén, egy rendezvény helyszínén, egy kisebb patak vízgyűjtőjén milyen időjárás várható néhány órán belül. Ennek a feladatnak a kísérleti megoldására szövetkezett az INCA-projekt keretén belül nyolc ország tizenhat szervezete, köztünk hazánkból az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A cél egy speciális előrejelző rendszer tesztjellegű alkalmazása Somogy megye és a Balaton térségében.

Nemrégiben négy ország – Ausztria, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – részvételével tartottak gyakorlatot: egy, a részt vevő országokat érintő viharra készültek. A tesztfeladatot a meteorológiai szakemberek információi alapján a katasztrófavédelmi szakemberek irányították számos intézmény, így egyebek mellett a közműszolgáltatók, egészségügyi intézmények, védelmi bizottságok bevonásával.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat által kifejlesztett technikai háttér lehetővé teszi például azt, hogy jól látható legyen az is, hogy egy irányt változtató szélvihar milyen településeket, utakat fenyeget, az elektromos hálózat mely részeit veszélyeztetheti, így a védekezés és a kárfelszámolás sokkal gyorsabbá és hatékonyabbá válhat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat rendszere a vihar előtt 1-3 órával jelez a katasztrófavédelmi központnak.

A szimulált vihar – miként az a valóságban gyakorta előfordul – nem kímélte a Balaton déli partját. A feltételezés szerint fák dőltek ki, elszakadt a vasúti felső vezeték, megcsúszott a partfal, kamion borult fel. Víz alá kerültek a Balatonhoz legközelebbi utcák, a csatornarendszer telítődött, és villámcsapás miatt kigyulladt egy csárda. Belső-Somogyban a nagy eső hatására kilépett medréből a Koppány-patak, és a lezúduló víz utakat tett tönkre. Több helyen sárlavina zúdult az utakra, másutt villámcsapás miatt kigyulladt ezer körbála, továbbá kilépett a Kapos-folyó a medréből, és veszélyeztette a szennyvíztisztítót is.

Ezekre az eseményekre kellett a szakembereknek reagálniuk a nyolcórás, 29 szervezet bevonásával, mintegy száz közreműködővel lezajlott kommunikációs gyakorlaton.