Magyar drónok

A pilóta nélküli repülőgépek, az úgynevezett drónok a katonai területeken végrehajtott akcióik során váltak ismertté. Ám kevésbé köztudott, hogy katonai feladatokon kívül a polgári életben is számos területen jelentenek segítséget. Hatékonyan felhasználhatók katasztrófavédelmi feladatok ellátásában, vészhelyzetek elhárításában is, de jól alkalmazhatók például eltűnt személyek felkutatásában, vagy különböző vezetékek, hálózatok, települések feltérképezésében.

Bővebben...
Mobil pénztárca – MyWallet Magyarországon

Kétszáz ország 1500 kiállítója vett részt az idén február 25-e és 28-a között Barcelonában megtartott Mobile World Congressen. A rendezvény közel 70 ezer látogatót vonzott.

Bővebben...
Szellemi tulajdonvédelmi évértékelő I.

1. Évértékelő sajtótájékoztatón adott számot a 2012-es esztendő eredményeiről, szellemi tulajdonvédelmi jogszabályi változásairól és a szabadalmi bejelentések hazai és európai alakulásáról az SZTNH három vezetője: Bendzsel Miklós elnök, Hajdú Judit műszaki-, és Dr. Ficsor Mihály jogi elnökhelyettes. Hangképes összeállításunkban több részben idézzük beszámolójuk legfontosabb gondolatait.

Bővebben...
Szellemi tulajdon-védelmi kihívások Budapesten

Magyarország soros EU-elnökségi programjának egyik fontos tudományos állomásaként Budapesten tanácskoztak a világ szellemi tulajdon-védelmi és szabadalmi vezető szakemberei. A Vajdahunyad vár neves vendégei közül hármat, Francis Gurryt, a szellemi tulajdon világszervezetének vezetőjét, David Kappost, az amerikai nemzeti hivatal első emberét és Benoit Battistellit, az európai szervezet elnökét kérdeztük. Most David Kappost hallják.

 

Bővebben...
Digitális tananyag PDF Nyomtatás E-mail

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi és Informatikai Karának oktatói tizennégy új digitális tananyagot dolgoznak ki, ezek közül három angol nyelven készül.

 

Az Európai Unió támogatásával készülő 125 millió Ft összköltségű projekt során kifejlesztett interdiszciplináris e-learning tananyagok a Moodle-keretrendszerben kerülnek felhasználásra. (A Moodle nyílt forráskódú, ingyenes licenc alatt terjesztett, PHP-nyelven íródott eLearning LMS-/Learning Management System-keretrendszer. A Moodle-t arra fejlesztették ki, hogy segítse az oktatókat olyan on-line kurzusok létrehozásában, amelyek középpontjában az együttműködés, a tartalom együttes építése és a folyamatos fejlődés áll.) A Moodle előnye, hogy biztosítja a jelentkezés/jelentkeztetés, valamint a felvételek és értesítések módját, a tervezett tanfolyamok, kurzusok típusának és a kapcsolódó keretrendszer-funkcióknak áttekintését tanári (tutori) és tanulói szerepkörönként.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a közreműködő partnerek szakemberei két olyan tudásmenedzsment rendszert dolgoznak ki, amelyek a képzés szolgálatába állva segítik majd jobban megérteni a társadalmi konfliktusok kialakulását, és támogatják azok előrejelezhetőségét, valamint jövőbeli kezelésüket. Az interdiszciplináris jellegű társadalominformatikai megközelítés újszerűsége abban áll, hogy az informatikai és a társadalomtudományi képzésben alkalmazott kompetenciákat integrálja, és ezek együttes kezelésével, fejlesztésével a hazai felsőoktatás szereplői számára olyan megismerési lehetőségeket teremt, amelyek eddig nem jöhettek létre.

Az Információs és Kommunikációs Technológiai eszközökkel és módszertanokkal kapcsolatos képzésekkel az Eötvös Loránd Tudományegyetem nem csak a hallgatóknál kívánja elmélyíteni az informatikai és kommunikációs kompetenciákat. Kiemelt hangsúlyt helyez arra is, hogy legyen mód a modern tananyagfejlesztésben részt vevő oktató szakmai fejlődésére is.

A projekt közvetlen célja, hogy a haladó web-alapú eszközöket a társadalomtudományi kutatások szolgálatába állítva új paradigmát alkossanak, és a két kialakítandó tudásmenedzsment-rendszer segítségével mutassák be az informatika és a társadalomtudományok kapcsolódási pontjait. További célkitűzés, hogy az innovatív kutatási elképzeléseket lehetőséggé formálva, az európai források felhasználásával egyszerre növelje a magyar felsőoktatás minőségének színvonalát, a hazai tudományos élet versenyképességét, elősegítve ezzel a jövő nemzedékének szellemi gyarapodását.

Uniós forrásból közösen fejlesztenek digitális tananyagot a természettudományi képzés mesterszakjaihoz debreceni, pécsi, szegedi és budapesti szakemberek is.