Magyar drónok

A pilóta nélküli repülőgépek, az úgynevezett drónok a katonai területeken végrehajtott akcióik során váltak ismertté. Ám kevésbé köztudott, hogy katonai feladatokon kívül a polgári életben is számos területen jelentenek segítséget. Hatékonyan felhasználhatók katasztrófavédelmi feladatok ellátásában, vészhelyzetek elhárításában is, de jól alkalmazhatók például eltűnt személyek felkutatásában, vagy különböző vezetékek, hálózatok, települések feltérképezésében.

Bővebben...
Mobil pénztárca – MyWallet Magyarországon

Kétszáz ország 1500 kiállítója vett részt az idén február 25-e és 28-a között Barcelonában megtartott Mobile World Congressen. A rendezvény közel 70 ezer látogatót vonzott.

Bővebben...
Szellemi tulajdonvédelmi évértékelő I.

1. Évértékelő sajtótájékoztatón adott számot a 2012-es esztendő eredményeiről, szellemi tulajdonvédelmi jogszabályi változásairól és a szabadalmi bejelentések hazai és európai alakulásáról az SZTNH három vezetője: Bendzsel Miklós elnök, Hajdú Judit műszaki-, és Dr. Ficsor Mihály jogi elnökhelyettes. Hangképes összeállításunkban több részben idézzük beszámolójuk legfontosabb gondolatait.

Bővebben...
Szellemi tulajdon-védelmi kihívások Budapesten

Magyarország soros EU-elnökségi programjának egyik fontos tudományos állomásaként Budapesten tanácskoztak a világ szellemi tulajdon-védelmi és szabadalmi vezető szakemberei. A Vajdahunyad vár neves vendégei közül hármat, Francis Gurryt, a szellemi tulajdon világszervezetének vezetőjét, David Kappost, az amerikai nemzeti hivatal első emberét és Benoit Battistellit, az európai szervezet elnökét kérdeztük. Most David Kappost hallják.

 

Bővebben...
"Marsi körülmények" között tesztelik a Puli-holdjárót PDF Nyomtatás E-mail

Az Osztrák Űrfórum szervezésében Marokkóban teszteli "marsi körülmények" között a Google Lunar X Prize nemzetközi pályázatára készült holdjáróját a Puli Space Technologies Kft. csapata.

A Puli rover-prototípusa megépült, átment valamennyi teszten, és gondos felkészítés után úton van a Marsra – illetve az Osztrák Űrfórum által szervezett meglepően élethű Mars-szimulációs tesztsorozatra. Ennek keretében az I2 típusú rover Marokkóba, a Szaharába utazik, hogy ott a sivatagot fedezze fel, míg a tesztsorozat más résztvevői kísérleti űrruhákat és egyéb felszereléseket próbálnak ki egy jövőbeli emberes Mars misszióhoz – olvasható a Puli csapat honlapján.

A MARS2013 szimulációs kísérletsorozat keretében 2013. február 1. és 28. között szimulált marsi küldetés keretében számos kísérletet hajtanak végre meghívott csapatok, így a Puli Space csapata is. Bár a Puli a Holdra készül, nem pedig a Marsra, a mérnökök számára ez remek alkalom, hogy a rover stabilitását, megbízhatóságát és felkészültségét teszteljék.

A résztvevők a marokkói sivatagban próbálhatják ki különféle eszközeiket, mintha azok a Mars felszínén működnének. Ez a különleges lehetőség ritka alkalom arra, hogy leendő Mars-missziók eszközeit élesben tesztelhessék, emellett az Észak-Szahara, mint Mars-analóg terep és extrém élőhely vizsgálatára is sor kerül. Több mint száz ember, és húsz különböző ország képviselteti magát a projektben, kísérleti Mars-ruhák tesztelésétől kezdve, különböző roverek próbáján és a terep vizsgálatán át, vészhelyzetek szimulálásáig. A Puli Space csapat I2 rovere a távirányítással és napelemének használatával fog ismerkedni miközben a sivatagban halad. Bár az I2 egy holdautó prototípus, a szimulációs környezet nagyban hasonlít egy holdbéli küldetésre, így a Puli Space csapat tagjai sok értékes adathoz juthatnak. A csapattagok többsége a budapesti Városházán kiépített irányítóközpontban dolgozik majd, amely a roverrel való kommunikációt az ÖWF innsbrucki központján keresztül folytatja. Ez lehetőséget ad valósághű kommunikációs problémák vizsgálatára is – olvasható a Puli csapat honlapján.

A Puli Space eredeti koncepciója szerint egy gömbbe zárt terepjáró (rover) lett volna, amit 2014-re építettek volna meg. A gömb megvédte volna az eszközt a Hold felszínének finom porától, ugyanakkor szabad mozgást biztosított volna neki. Ezt a koncepciót végül egy egyszerűbb terepjáró-modell váltotta fel, amelynek építése már 2012 októberére a tesztelés fázisába jutott. A Holdra juttatást kereskedelmi hordozórakétával szándékozik megoldani a csapat.